Dijeli

Roche je i ove godine sudjelovao na Hrvatskom kongresu ginekologa i opstetričara s međunarodnim sudjelovanjem koji se održao 16.-19. svibnja 2019. u Vodicama.

Sudjelovali smo kao zlatni sponzor te smo organizirali dva satelitska simpozija iz područja dijagnostike:

  1. Možemo li poboljšati dijagnostiku i praćenje preeklampsije? – Iskustva iz UKC Ljubljana

Dr.Vesna Fabjan Vodušek, spec. ginekologije,  podijelila je svoja vrijedna iskustva ispred Univerzitetnog Kliničkog centra Ljubljana govoreći o visokoj kliničkoj vrijednosti biomarkera preeklampsije: sflt-1 i PlGF. Istaknula je korisnost omjera ta dva biomarkera u svrhu unaprijeđenja brige za trudnice, prije svega kao :

  • Pomoć u dijagnozi
  • Pomoć u isključivanju dijagnoze preeklampsije
  • Pomoć u prognozi preeklampsije te vremena poroda
  • Pomoć u razlikovanju intrauterinog zastoja rasta od djece male za gestacijsku dob
  1. Zaustavimo rak vrata maternice ZAJEDNO – Panel rasprava

Doc.prim.dr.sc. Dražan Butorac, spec.ginekologije, doc.prim.dr.sc. Vanja Kaliterna, spec.kliničke mikrobiologije i  doc.prim.dr.sc. Danijela Vrdoljak Mozetič, spec.citologije, proveli su nas kroz temu prevencije raka vrata maternice (RVM). Zbog  pojave značajnog broja invazivnog RVM-a unatoč poznatom uzroku bolesti, dugom periodu nastajanja, dostupnim metodama detekcije i visoke mogućnosti izliječenja, vodili su multidisciplinarni razgovor o optimalnom pristupu prevenciji koji bi pridonijeo nestajanju raka vrata maternice.


Dijeli