Podizanje svijesti o raku vrata maternice ključ je odgovarajuće preventive

Podizanje svijesti o raku vrata maternice ključ je odgovarajuće preventive

Dijeli

Poznavanje razvoja raka vrata maternice i faktora rizika od presudne je važnosti za provedbu odgovarajućih preventivnih mjera za sprječavanje nastanka bolesti. Zato smo pripremili deset činjenica o prevenciji razvoja raka vrata maternice koje svaka žena treba znati:

 1. Rak vrata maternice u 99,7% slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Tipovi 16 i 18 najrizičniji su tipovi HPV-a za razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice.
 2. HPV infekcija je vrlo česta pojava, a pogađa muškarce i žene koji obično nisu svjesni da su zaraženi. HPV se prenosi kontaktom u području genitalija, najčešće spolnim odnosom, te je važno naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.
 3. 80% osoba će biti zaražena HPV-om tijekom života, međutim većina HPV infekcija proći će spontano i ne uzrokuje simptome. U nekim slučajevima infekcija se nastavlja te, ukoliko se ne otkrije, može dovesti do razvoja prekanceroznih promjena i raka vrata maternice.
 4. Rak vrata maternice zloćudna je bolest kojoj za razvoj treba dugi niz godina (10-15)!
 5. Pravilno liječenje prekanceroznih promjena može spriječiti rak vrata maternice. Ranija dijagnoza omogućava manje invazivne postupke i bolje rezultate liječenja.
 6. Papa test pod mikroskopom otkriva prisutnost promijenjenih stanica brisa vrata maternice. Studije pokazuju ograničenu osjetljivost Papa testa, što može dovesti do neotkrivenih slučajeva prekanceroznih promjena ili raka vrata maternice. Papa test ne otkriva prisutnost HPV-a i može biti podložan ljudskoj pogrešci.
 7. HPV test je molekularni test kojim se utvrđuje prisutnost DNA visokorizičnih tipova HPV-a, a preporučuju ga svjetske smjernice za pouzdanije otkrivanje žena s rizikom od razvoja raka vrata maternice.
 8. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači da žena ima rak vrata maternice ili da će se razviti, već pokazuje da žena ima infekciju HPV-om i da je moguće izložena povećanom riziku od razvoja premalignih stanja i raka vrata maternice. Dodatnim testom se otkrivaju žene kojima je potreban odgovarajući nadzor ili liječenje.
 9. Negativan rezultat testa HPV-a pokazuje da žena ima nizak rizik razvoja raka vrata maternice i da je sigurna do sljedećeg testiranja. Testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine života.
 10. Uz adekvatan probir, cijepljenje i liječenje, razvoj raka vrata maternice može se gotovo u potpunosti spriječiti.

Literatura:

 • Walboomers JM, et al. J Pathol. 1999;189(1):12-9.
 • Centers for Disease Control and Prevention. 2012; 61(15):258-261
 • Winer RL, et al. Journal of Infectious Diseases 2008; 197(2):279-282)
 • Chesson HW et al. Sex Transm Dis. 2014; Nov;41(11):660-4
 • Leyden WA, et al. J Natl Cancer Inst. 2005; 97(9):675-83
 • Andrae B, et al. 2008; 100(9):622-9
 • Jeronimo J, et al. J Glob Oncol. 2017; 3(5):635-57

Dijeli