Svjetski dan preeklampsije: Postavljanje dijagnoze često predstavlja izazov jer su znakovi i simptomi bolesti nespecifični

Dijeli

Preeklampsija je komplikacija koja se javlja u trudnoći i povezana je s visokim krvnim tlakom i proteinima u urinu. Preeklampsija nastaje uslijed poremećaja u implantaciji posteljice, što otežava njezin rad te u prvom redu može uzrokovati slabiji rast ploda. Takva posteljica istovremeno predstavlja ozbiljne komplikacije i za trudnicu i za dijete [1].

Kod nekih se žena preeklampsija može manifestirati potpuno bez simptoma [1].

Dijagnosticiranje preeklampsije često je izazov s obzirom da su simptomi i znakovi bolesti nespecifični: 

 

„Kako se povećava dob majke, istovremeno se povećava i mogućnost razvitka bolesti. Ginekologe često zbunjuje jesu li simptomi preeklampsije samo pogoršanje osnovne kronične bolesti majke (kronično povišeni krvni tlak, bolesti bubrega i jetre) ili su oni posljedica same trudnoće.“ objašnjava asist. Vesna Fabjan, dr.med., spec. ginekologije i porodništva s klinike za ginekologiju UKC Ljubljana. 

Stoga je od najveće važnosti da trudnica na početku trudnoće dobije što više relevantnih informacija od svog primarnog ginekologa.

Trenutačne preporuke i većina svjetskih smjernica za trudnice savjetuju otkrivanje hipertenzivnih poremećaja u trudnoći redovitim mjerenjem krvnog tlaka trudnica, otkrivanjem proteinurije, edema, nepravilnog rada jetre i ultrazvučnim pregledima oslabljene funkcije posteljice i posljedično zaostajanja u rastu ploda [2][3]. U slučaju sumnje na razvoj bolesti potrebno je izvršiti dodatne pretrage krvi. Na taj način može se provjeriti omjer biomarkera sFlt-1 i PIGF koji se smatraju točnijim pokazateljima težine bolesti  [3] .


Reference

[1]  M. Clinic, „Preeclampsia,“ [Elektronski]. Available: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/ symptoms-causes/syc20355745. [dostupno srpnja 2018].
[2]  „Making sense o fpreeclampsia tests 2016,“ Preeclampsia Foundation, [Elektronski]. Available: https://www.preeclampsia.org/the-news/138-latest-news/637 making-sense-of-preeclampsia-tests. [dostupno kolovoza 2018].
[3]  K. S.C., ObstetMed, Izv. 9, pp. 106-12, 2016. 

Dijeli