Povijesna prekretnica – svijet je predan iskorjenjivanju raka vrata maternice

Dijeli

Rak vrata maternice postao je javnozdravstveni problem.

“Jedna žena umire od raka vrata maternice svake dvije minute! Većina tih tragedija mogla se spriječiti.” Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)

Rak vrata maternice jedan je od rijetkih karcinoma koji se može u potpunosti spriječiti. Također i izliječiti ako se otkrije i liječi dovoljno rano. Ipak i dalje ostaje jedan od najčešćih ženskih karcinoma na svijetu i uzrok smrti žena zbog raka (1).

U Hrvatskoj godišnje oko 300 žena oboli od raka vrata maternice, a oko 100 žena umre od te bolesti. Broj novih slučajeva nije se povećao posljednjih godina zbog učinkovitijih mjera (2).

Međutim, u svijetu godišnji broj novih slučajeva raka vrata maternice naglo raste. Prognoze sugeriraju da se očekuje da će se broj povećati s 570.000 na 700.000 do 2030., a povećanje godišnjieg   broja umrlih očekuje se s 311.000 na 400.000. Više od 85% slučajeva su mlade, nedovoljno obrazovane žene koje žive u najsiromašnijim zemljama svijeta (1).

Rijetko koja bolest toliko pokazuje globalnu nejednakost kao rak vrata maternice. U siromašnim i nerazvijenim zemljama incidencija je dvostruko, a stopa smrtnosti trostruko veća nego u razvijenim zemljama. Iako postoje dokazane i isplative mjere suzbijanja bolesti, nisu dovoljno raširene po regijama svijeta gdje je teret bolesti najveći. 

Da bi mjere bile učinkovite, potrebno ih je uvesti na nacionalnu razinu i prilagoditi potrebama žena i njihovim društvenim okolnostima te koristiti modele koji pomažu uklanjaju njihovih osobnih, kulturnih, strukturnih i ekonomskih prepreka u pristupu zdravstvenim uslugama. Integrirana zdravstvena rješenja koja su u korist žena, koja poštuju njihova prava i čuvaju dostojanstvo od ključne su važnosti.

Rak vrata maternice jedna je od bolesti koja najviše odražava globalnu nejednakost.

Ova globalna strategija za eliminaciju raka vrata maternice predlaže: 

 • viziju svijeta u kojem se rak vrata maternice uklanja kao javnozdravstveni problem
 • prag od 4 slučaja raka vrata maternice na 100 000 žena za uklanjanje bolesti kao javno zdravstvenog problema
 • sljedeće 90-70-90 ciljeve koji se moraju ispuniti do 2030. godine da bi zemlje bile na putu prema eliminaciji raka vrata maternice:
 • Matematički model koji ilustrira sljedeće privremene koristi od postizanja 90-70-90 ciljeva do 2030. u zemljama srednjeg i nižeg dohotka: 
  • Srednja stopa incidencije raka vrata maternice smanjit će se za 42% do 2045. i za 97% do 2120., što će spriječiti više od 74 milijuna novih slučajeva raka vrata maternice
  • Srednji kumulativni broj spriječenih smrtnih slučajeva raka vrata maternice bit će 300 000 do 2030., preko 14 milijuna do 2070. i preko 62 milijuna do 2120.

Globalna strategija za eliminaciju raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema zahtijevat će:

 • političku podršku međunarodnih i lokalnih čelnika
 • koordiniranu suradnju različitih sektora
 • široku podršku ujednačenom pristupu zdravstvenoj skrbi
 • učinkovitu mobilizaciju resursa
 • jačanje zdravstvenog sustava
 • snažno promicanje zdravlja na svim razinama

Došao je trenutak za ambicioznu, usklađenu i uključujuću strategiju za ubrzavanje eliminacije raka vrata maternice. Eliminacija je nadohvat ruke svim zemljama. Znamo što djeluje. Tehnologija i alati postoje. Znamo da su prevencija te rana dijagnostika i liječenje vrlo isplativi. Trenutni fokus SZO-a pruža jedinstvenu priliku zemljama da ojačaju mjere i intervencije jer se bolest, koja je danas još uvijek jedan od najvećih zdravstvenih problema na svijetu, može u potpunosti ukloniti. (3)

 

Reference:

 1. Mailhot Vega RB, Balogun OD, Ishaq OF, Bray F, Ginsburg O, Formenti SC. Estimating child mortality associated with maternal mortality from breast and cervical cancer. Cancer. 2019;125(1):109–17. doi:10.1002/cncr.31780.  
 2. https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/tjedan-prevencije-raka-vrata-maternice-2020/
 3. Roche News Cervical cancer: Launch of the Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer

Dijeli