Nove strategije u borbi protiv raka vrata maternice

Dijeli

Tehnologije probira jako su napredovale otkad je 1940-ih godina uveden papa test.

Inovativno molekularno-biološko testiranje koje ispituje DNK visokorizičnih tipova HPV-a, uključujući određivanje genotipa HPV 16 i18, te imunocitokemijsko i imunohistokemijsko bojenje kojim se otkrivaju biomarkeri p16 i Ki-67, dva su važna pokazatelja za koje je poznato da su u korelaciji s razvojem bolesti. Ti testovi pružaju pružaju mogućnost prepoznavanja žena koje imaju najveći rizik za razvoj raka vrata maternice, onih kojima je potrebno hitno liječenje zbog prisutnosti promjena vrata maternice i onih koje se mogu sigurno vratiti rutinskim probirima.

U mlađih žena infekcija može biti kratkotrajna i brzo se povući. Ako vam je HPV dijagnosticiran u u dobi od 30 godina i višoj, veća je vjerojatnost da je infekcija dugotrajna, s puno višim rizikom za prekanceroznu bolest.

Preventivna praksa razvija se usporedno s tehnološkim napretkom, a medicinske smjernice trenutačno variraju od jedne do druge zemlje s obzirom na pristup probiru na rak vrata maternice.

Većina zemalja još provodi probir papa testom, međutim, mnoge su zemlje također uvele testiranja na HPV – kao prvi test probira, zajedno s papa testom ili da bi se dodatno ispitali abnormalni nalazi papa testa.

Novije smjernice preporučuju ženama mlađim od 29 godina i dalje probir papa testom (svake 3 godine) jer su u toj dobi HPV infekcije jako učestale i prolazne.

Uloga HPV testiranja kao primarnog testa probira na rak vrata maternice?

HPV testiranje kao primarni test preporuča se ženama starijim od 30 godina. Kod žena s pozitivnim nalazom visokorizičnog HPV testa zatim se rade citološki testovi (papa test i/ili testiranje na dvojni biomarker p16/ Ki-67). U tom slučaju citološki test postaje test trijaže i time se izdvajaju žene koje treba uputiti na kolposkopiju i biopsiju.

 

Kako testiranje na HPV u mnogim zemljama svijeta postaje sastavni dio primarnih probira na rak vrata maternice, još će više žena biti zaštićeno od te bolesti i od prekomjernog ili nedovoljnog liječenja.

 

MC-HR-01731

 

 

 


 

 


Dijeli

Sličan sadržaj