Svjetski dan borbe protiv raka

Dijeli

Svake godine 4. veljače obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, globalnu inicijativu koju vodi Unija za međunarodnu kontrolu raka (UICC). Podizanjem svijesti diljem svijeta, unapređenjem obrazovanja i poticanjem osobnog i zajedničkog djelovanja te djelovanja vlada, svi zajedno radimo na stvaranju svijeta u kojem se sprječavaju milijuni smrti od raka, a pristup skrbi i liječenju raka jednak je za sve – neovisno o tome tko si ili gdje živiš.

Više o Svjetskom danu borbe protiv raka saznajte na poveznici.

 

Posljednjih desetljeća postignut je izuzetan napredak u liječenju raka, od probira i dijagnoze do liječenja. Unatoč napretku, tko ste i gdje živite može uvelike utjecati na mogućnosti pristupu skrbi koju zaslužujete.

 

Medicinski napredak je beznačajan ako ne dospije do osoba kojima je potreban

Gdje živite ne smije određivati ​​hoćete li živjeti. Diljem svijeta, zajedno s mnogim organizacijama, težimo istim ciljevima: ponuditi odgovarajuću prevenciju, inovacije u dijagnostici i napredne tretmane za bolesnike s rakom bez obzira na njihove životne okolnosti.

Države članice, farmaceutska industrija, bolesnici, pružatelji zdravstvenih usluga i zagovornici bolesnika oboljelih od raka imaju važnu ulogu u osiguravanju jednakog pristupa odgovarajućem liječenju za sve.

Također se moramo usredotočiti na osobu, a ne samo na bolest. Moramo osigurati kvalitetu života preživjelih i pružiti potrebnu podršku bolesnima, preživjelima, njihovim obiteljima i skrbnicima.

 

Rak vrata maternice jedan je od vodećih uzroka smrti od raka kod žena u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je teret nerazmjerno raspoređen, a šanse za izlječenje su male.

Istodobno, rak vrata maternice jedan je od rijetkih karcinoma koji se može gotovo u potpunosti eliminirati pravilnim probirom, cijepljenjem i liječenjem prekanceroznih lezija.

Zajedno s mnogim organizacijama predani smo eliminaciji raka vrata maternice diljem svijeta. No, svatko može tome dati važan doprinos brigom o svom zdravlju i podizanjem svijesti o bolesti te poticanjem svojih bližnjih na preventivne mjere koje uvelike smanjuju rizik od razvoja bolesti.

Pogledajte što možete učiniti sami na poveznici.

 

 

MC-HR-01732

 

 

 


 

 


Dijeli

Sličan sadržaj

Ne postoji sličan sadržaj