Druga godina pokreta za borbu protiv raka vrata maternice

Dijeli

Obilježavamo drugu godinu pokreta za borbu protiv raka vrata maternice

Rak vrata maternice jedan je od rijetkih karcinoma koji se može u potpunosti spriječiti. Ako se dovoljno rano otkrije i liječi, potpuno je izlječiv. Unatoč tome, ostaje jedan od najčešćih karcinoma kod žena i vodeći uzrok smrti žena diljem svijeta povezane s rakom [1].

  1. studenog obilježit će se druga godišnjica povijesnog pokreta kada se svijet prvi put obvezao na iskorenjivanje raka. Na današnji dan 2020. godine WHO je pokrenuo globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema, s rezolucijom koju su usvojile 194 zemlje. Zemlje i zajednice diljem svijeta obilježile su ovaj pokret danom akcije i pokretanjem lokalnih kampanja.

 

Globalna strategija za eliminaciju raka vrata maternice predlaže:

  • eliminaciju raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema,
  • dostizanje praga od ne više od četiri slučaja raka vrata maternice na 100 000 žena,
  • na nacionalnim razinama do 2030. godine postići cilj od 90-70-90, što će biti dobar pokazatelj napretka u eliminaciji raka vrata maternice.

U drugoj godini ovog globalnog pokreta, podsjećamo svijet da svatko može doprinijeti, da je svaka zajednica važna i da svaka zemlja može iskorijeniti rak vrata maternice.

Pogledajte video iz 2020. The World Glows Teal for Cervical Cancer Elimination, kada su znamenitosti diljem svijeta osvijetljene tirkizno kako bi simbolizirale eliminaciju raka vrata maternice u znak solidarnosti.

https://youtu.be/KIKtL0HS_gA

 

  1. Mailhot Vega RB, Balogun OD, Ishaq OF, Bray F, Ginsburg O, Formenti SC. Estimating child mortality associated with maternal mortality from breast and cervical cancer. Cancer. 2019

 

MC-HR-01308


Dijeli

Sličan sadržaj