Dijeli

Za planiranje obitelji potrebna je tjelesna, psihološka i socijalna spremnost žene, odnosno para. Neplodnost je tema o kojoj treba početi razgovarati odmah kada par sumnja da će imati probleme sa začećem. Dakle, zašto o neplodnosti ne bismo otvoreno razgovarali već danas?

Nova mogućnost za procjenu rezerve jajnika i plodnosti

Životne situacije i biološki sat razlikuju se kod svake žene. Današnji životni stil sve je više stresan i usmjeren ka uspjehu, karijerama i drugim dostignućima. Sve to su razlozi zbog kojih se suvremene žene za obitelj odlučuju sve kasnije. Moramo biti svjesni činjenice da plodnost s godinama opada. Plodne godine individualno su vrlo različite pa tako neke žene bez problema zatrudne i nakon 40. godine, a neke imaju probleme već u ranim tridesetima.

Razina plodnosti se razlikuje od žene do žene pa nije moguće predvidjeti kada su mogućnosti za začeće svake od njih najveće ili kad će se pojaviti problemi sa začećem. U redu je da svatko od nas slijedi svoje želje te samostalno i svjesno odluči o tome hoće li zasnovati obitelj i kada.

U nastavku su predstavljeni čimbenici koji utječu na plodnost žene. Informiranost o njima žene može potaknuti da osvještenije razmišljaju o svojoj rodnosti.

Postoji niz čimbenika koji mogu doprinijeti poteškoćama sa začećem. Jedan od najčešćih jest smanjenje broja i kvalitete jajnih stanica u jajnicima zbog ženine dobi. Djevojčice se rađaju sa svim jajnim stanicama koje će ikada imati, što je oko dva milijuna. Jajne stanice počinju propadati vrlo brzo nakon rođenja. Nakon puberteta, u svakom jajniku tijekom svakog ciklusa počinje sazrijevati velik broj jajašca i u pravilu samo jedno sazrije i postaje sposobno za oplodnju. Brzina propadanja jajašca odnosno starenja jajnika i smanjenje rezerve jajašca jako se razlikuje od žene do žene.

Jednostavan krvni test kojim se određuje biokemijski marker anti-Müllerov hormon (AMH) može se napraviti u bilo kojem trenutku. Pomoću testa AMH liječnik uz klinički i ultrazvučni pregled procijeni broj jajašaca koja su još na raspolaganju za oplodnju te s obzirom na rezultat pomaže ženi u daljnjim odlukama.

Kada sami sebi učinimo uslugu

Što žene mogu učiniti s ovim podacima? Baš kao i za postizanje svakog drugog cilja, za zasnivanje obitelji potrebno je vrijeme, trud i planiranje. Ako je žena upoznata s rezervom svojih jajnika i s mogućnošću začeća, lakše će planirati svoj obiteljski život ili sigurnije odgađati trudnoću. Ali nažalost, ne postoji 100 % pouzdana metoda s kojom bi bilo moguće prognozirati do kad će žena ili par biti plodan, zbog čega još uvijek savjetujemo da parovi, ako je ikako moguće, s prvom trudnoćom ne čekaju predugo.

Ako žena odluči da će planiranje obitelji odgoditi za tridesete godine, što prije bi se trebala informirati o svojoj reproduktivnoj sposobnosti, prije nego se pojave problemi. Kod neplodnosti možemo uspješno intervenirati samo dok još postoji dovoljna ovarijska rezerva. Pravovremena informiranost o eventualnim problemima omogućuje ženama pravovremeno dijagnostičko ispitivanje i liječenje te dostupne daljnje korake. Time se mogućnosti uspješnog začeća znatno povećaju.

Žena koja je upoznata sa svojom plodnom rezervom bit će smirena, a razgovor o plodnosti može odgoditi dok za njega ne bude potpuno spremna. (Kada se žena upozna sa svojom plodnom rezervom, to za nju može predstavljati umirujuću informaciju jer razgovor o plodnosti može odgoditi dok za njega nije potpuno spremna.)

Problemi s plodnošću predstavljaju jednu od onih životnih situacija koje nije moguće razumjeti dok ih ne iskusimo na vlastitoj koži. Zato obitelj treba planirati što prije. Sve žene koje o obitelji razmišljaju na način „možda, jednog dana“, već danas bi trebale načeti tu temu sa svojim liječnicima. Upoznatost sa svim različitim raspoloživim mogućnostima ženi omogućuje slobodu izbora – slobodu da sama kreira tijek priče o svojem životu. Znanje je moć! Ljudi koji donose informirane odluke, mogu preuzeti odgovornost za svoje živote i činiti ono što je za njih ispravno.

Svaka žena (ili par) ima svoju priču i sama bi trebala izabrati kako će je ispričati i živjeti.

 

 

MC-HR-01544


Dijeli