Dijeli

Mogućnost probira na rak vrata maternice, postavljanje dijagnoze i liječenje te bolesti može spasiti i poboljšati živote brojnih žena. Stoga je optimizacija postupaka probira jedna od najvažnijih točaka fokusiranja istraživača diljem svijeta.

Prijelazno razdoblje probira na rak vrata maternice

Tehnologije probira uvelike su napredovale od uvođenja PAPA testa u 1940-ima. Inovativna molekularna biološka ispitivanja koja se temelje na DNK HPV-a, uključujući HPV 16/18 genotipizaciju, kao i imunocitokemijsko i imunohistokemijsko bojenje za detekciju bioloških markera p16INK4a i Ki-67, dva relevantna pokazatelja za koje se zna da koreliraju s progresijom bolesti pretkanceroznog stadija vrata maternice, pružaju mogućnost identifikacije žena koje su izložene najvećem riziku od razvoja raka vrata maternice,1-3 onih koje trebaju započeti s liječenjem zbog postojanja lezija cerviksa i onih koje se sigurno mogu vratiti rutinskim probirima. Prilikom metaanalize više od 60.000 žena, testiranje na visokorizične tipove HPV-a bilo je znatno osjetljivije kod otkrivanja bolesti vrata maternice od testiranja pomoću PAPA citologije (96,1% naspram 53,0 %), što je naknadno potvrđeno istraživanjem koje je obuhvaćalo više od 47.000 žena.1,3 Ranim pronalaženjem i liječenjem prekanceroznih lezija kliničari mogu spriječiti razvoj raka.

Preventivna praksa razvija se paralelno s tehnološkim napretkom, a medicinske smjernice trenutno se razlikuju od zemlje do zemlje u pristupima probira na rak vrata maternice. Prema postojećim američkim smjernicama za probir, testovi na HPV koji se rade uz PAPA test (što je poznato pod nazivom usporedno testiranje) preferirani su odabir u odnosu na sam PAPA test kod žena u dobi od 30-65 godina.4,5 Američka Agencija za hranu i lijekove također je odobrila korištenje probira na HPV kao primarnog testa kao zasebnu mogućnost.6 I druga medicinska udruženja također su dala preporuke da je samo probir na HPV dovoljan.

Među ostalim zemljama diljem svijeta koje razmatraju probir na HPV kao primarno testiranju, Nizozemska je bila jedna od prvih koja je odlučila napraviti službeni prijelaz nacionalnog programa probira na rak vrata maternice s testiranja PAPA citologije na probir na HPV kao primarni probir. Budući da se testiranje na HPV integrira u primarni probir na rak vrata maternice u mnogim zemljama svijeta, još veći broj žena time će se zaštiti od ove bolesti i nedovoljnog ili nepotrebnog liječenja.

  1. Wright TC et al. Gynecol Oncol. 2015;136(2):189-197
  2. Ikenberg H et al. J Natl Cancer Inst. 2013; 105(20): 1550-1557
  3. Bergeron C et al. Cancer Cytopathol. 2015;123(6): 373-381
  4. Cuzick J et al. Int J Cancer. 2006;119(5):1095-1101.
  5. US Preventative Services Task Force. Cervical Cancer: Screening. http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/UpdateSummaryFinal/cervical-cancer-screening Last accessed December 2016
  6. U.S Food & Drug Administration. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm394773.htm. Last accessed December 2016

Nemam vremena

Ponekad svakodnevne aktivnosti mogu biti zapreka brizi o sebi. Ali što je važnije od zdravlja? Ovaj videozapis govori o važnosti probira radi sprječavanja raka vrata maternice. Pronađite vremena!

MC-HR-01549


Dijeli