Dijeli

Nitko se nikada ne bi trebao sramiti pozitivnog HPV nalaza. Informirajući se o tome što znače rezultati Papa i HPV testa, bit ćete bolje pripremljeni za razgovor o sljedećim koracima prevencije raka vrata maternice sa svojim liječnikom.

Kako biste bili što bolje informirani o značenju rezultata Vašeg testa, donosimo objašnjenja mogućih rezultata HPV testa i Papa testa.

Rezultati HPV testa

Negativan – negativan rezultat HPV testa znači da nije otkrivena infekcija HPV-om te stoga imate vrlo nizak rizik za razvoj raka vrata maternice u sljedećih 3-5 godina. Daljnje testiranje nije potrebno, a Vaš ginekolog će Vam reći kada je najbolje vrijeme da se ponovno testirate.

Pozitivan – pozitivan rezultat testa znači da se radi o infekciji visokorizičnim HPV-om i da imate povećan rizik od razvoja prekanceroznih ili malignih promjena vrata maternice. Ako korišteni test ne pokazuje koja je od visokorizičnih varijanti HPV-a prisutna, Vaš liječnik može preporučiti da se to utvrdi (testom nazvanim genotipizacija) jer nemaju svi visokorizični tipovi HPV-a isti rizik, a pozitivnost na neke zahtijeva hitniju daljnju obradu.

Pozitivan na HPV 16 i/ili 18 – pozitivan rezultat testa na HPV genotip 16 i/ili 18 znači da je identificirana infekcija jednim ili oba ova tipa. Zašto su 16 i 18 posebni? Zajedno su ova dva tipa HPV-a odgovorna za 70% svih karcinoma vrata maternice, što znači da nose najveći rizik od razvoja raka i zahtijevaju hitniju daljnju obradu od infekcija drugim visokorizičnim tipovima.

Rezultati Papa testa

Normalan rezultat – u Vašem cervikalnom uzorku nisu otkrivene abnormalne stanice. Imate vrlo nizak rizik od razvoja raka vrata maternice u sljedeće tri godine, a liječnik će Vam preporučiti kada se sljedeći put trebate testirati.

ASC-US (od eng. Atypical Squamous Cells of Unknown Significance) – u preparatu su otkrivene abnormalne stanice, ali su te abnormalnosti blage. Ako su te promjene u stanicama uzrokovane infekcijom visokorizičnim tipom HPV-a, rizik od razvoja raka vrata maternice vrlo je nizak. Vaš liječnik može preporučiti dodatne testove kako bi bolje definirali Vaš status (npr. dvostrukim biomarkerom za trijažu ili test na HPV) i tako optimizirati Vašu skrb.

LSIL (od eng. Low-grade Squamous Intraepithelial Lesion) – otkrivene su blage promjene na stanicama koje oblažu Vaš cerviks i imate blago povišen rizik od razvoja raka vrata maternice. Vaš liječnik može preporučiti dodatne testove kako bi bolje definirali Vaš status (npr. dvostrukim biomarkerom za trijažu ili test na HPV). Rezultat ovog testa određuje potrebu za kolposkopijom i daljnjom obradom.

HSIL (od eng. High-grade Squamous Intraepithelial Lesion) – u Vašem uzorku vrata maternice pronađene su abnormalne stanice, što znači da imate visok rizik od razvoja ili čak prisutnosti prekanceroznih ili malignih lezija vrata maternice. Vaš liječnik Vas može uputiti na kolposkopiju radi daljnje obrade.

Ako dobijete pozitivan rezultat testa, normalno je da se osjećate tjeskobno ili zabrinuto. Međutim, važno je zapamtiti da pozitivan rezultat HPV testa ne znači automatski da već imate ili da ćete razviti rak vrata maternice. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom koji će s Vama razmotriti sljedeće korake.

Važno je zapamtiti da se sve ove promjene obično mogu lako i uspješno liječiti ako se rano otkriju. Ako se ne liječe, veća je vjerojatnost razvoja raka vrata maternice.

Informirajte se  i pomozite u eliminaciji raka vrata maternice! Preuzmite naš vodič za žensko zdravlje i saznajte što svaka žena treba znati o HPV infekciji i prevenciji raka vrata maternice!

MC-HR-01647


Dijeli