Informirajte se o raku vrata maternice i potražite odgovarajuće liječenje na vrijeme

Dijeli

Svake godine siječanj je mjesec posvećen zdravlju vrata maternice. Unatoč svim naprecima u prevenciji, dijagnostici i terapiji, rak vrata maternice i dalje pogađa više od pola milijuna žena u svijetu (oko 300 u Hrvatskoj).

Vrijeme da se to promijeni i eliminira rak vrata maternice je sada! Imamo učinkovite alate za djelovanje na svim frontama. Cjepiva protiv HPV-a, glavnog uzroka više od 99% slučajeva raka vrata maternice, dostupna su i učinkovita. Pouzdani i precizni testovi probira i dijagnostike neprestano napreduju, omogućujući nam identificiranje rizičnih osoba ili otkrivanje raka vrata maternice u ranoj fazi, kada je još uvijek izlječiv.

Važno je da ste informirani o dijagnostici i liječenju prekanceroznih i kancerogenih promjena, stoga smo za Vas prikupili odgovore na najčešća pitanja i tumačenja nalaza HPV i Papa testa!

 

 

Kako bi spriječila nepotrebnu patnju i gubitak života, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pokrenula globalni pokret za eliminaciju raka vrata maternice, a on se temelji na tri točke:

  1. Cijepljenje protiv HPV-a: 90% djevojčica potpuno cijepljenih cjepivom protiv HPV-a do 15. godine;
  2. 70% žena podvrgnuto probiru pomoću visokoučinkovitog testa do dobi od 35 godina, te ponovno do dobi od 45 godina; i,
  3. pristup liječenju: 90% žena s prekanceroznim promjenama liječeno i 90% žena s invazivnim rakom odgovarajuće tretirano.

 

Prvi je korak uvijek svijest, pa kako biste ostali zdravi – informirajte se i informirajte druge! A nakon što dobijete sve informacije cijepite se, testirajte i liječite!

Informirajte se  i pomozite u eliminaciji raka vrata maternice! Preuzmite naš vodič za žensko zdravlje i saznajte što svaka žena treba znati o HPV infekciji i prevenciji raka vrata maternice!

MC-HR-01646


Dijeli

Sličan sadržaj